Ocieplanie budynku obejmuje powierzchnię jego ścian i dach. Dobre zaizolowanie dachu jest kluczowe, jeżeli poddasze domu ma pełnić funkcję użytkową. Do tego celu używa się waty mineralnej, która nie tylko zmniejsza utratę ciepła z pomieszczenia, ale również stanowi barierę akustyczną. Prawidłowo dobrana i położona wytrzymuje tyle lat, co cały dom. Ale którą z nich wybrać? Jak je porównać? Jakie wady i zalety posiada wełna mineralna? Warszawa każdego roku organizuje targi budowlane, na których bez problemu przyszli inwestorzy mogą na własne oczy przekonać się z jakim materiałem przyjdzie im pracować. Ci, którzy nie mogą sprawdzić tego osobiście muszą polegać na wiedzy fachowców i opinii wśród użytkowników.
Wełna mineralna występuje w dwóch rodzajach: szklanej i skalnej. To, jaką należy wybrać determinuje przede wszystkim rodzaj dachu, w którym będzie kładziona. Wełna szklana produkowana jest w rolkach, natomiast skalna występuje w formie płyt. Pierwsza z nich ma mniejszą gęstość, dlatego świetnie nadaje się do ocieplania dachów skośnych, zaś szklana (o większej gęstości) może nadmiernie obciążać delikatniejsze konstrukcje. Ta jest stosowana wyłącznie w dachach płaskich, zamiennie ze szklaną. Niektórzy obawiają się, że izolowanie dachu w ten sposób może skutkować zwiększeniem zagrożenia pożarowego. Nic bardziej mylnego. Wełna mineralna jest całkowicie niepalna, zatem w żadnym stopniu nie przyczynia się do rozprowadzania ognia. Przy montowaniu takiego uszczelnienia należy pamiętać, aby pozostawić miejsce między izolacją, a dachem. W przeciwnym razie powstanie w tym miejscu mikroklimat idealny do rozwoju grzybów i pleśni. Te z kolei są ogromnie szkodliwe dla zdrowia, a także stanowią zagrożenie dla samej konstrukcji dachu. Nie należy również oszczędzać na kupnie wełny mineralnej. Oczywiste jest, że podczas budowy domu kuszą nas wszelkiego rodzaju promocje cenowe w marketach. Jednak po pewnym czasie, kiedy już zamieszkamy w wymarzonej chatce, może się okazać, że ta pozorna oszczędność będzie na dłuższą metę słono kosztować.