Jeżeli otworzymy lodówkę lub zamrażarkę to bardzo szybko odkryjemy, a raczej poczujemy, jak chłodnictwo i sam proces chłodzenia działa. Wiadomo, że utrzymanie temperatury i to wysokiej, jak i niskiej wymaga specjalnych procesów, urządzeń lub działań podjętych z naszej strony, ale chyba zdecydowanie trudniej jest chłodzić niż rozgrzewać, bo koc czy kołdra do ogrzania nam wystarczy i gorąca herbata, a do ochłodzenia czegoś czy kogoś potrzebujemy specjalnych urządzeń, bo lód sam z siebie się nam nie zrobi. Najważniejsze i najistotniejsze w tym czym zajmuje się chłodnictwo jest to, że utrzymuje dla nas w potrzebnych nam urządzeniach temperaturę znacznie niższą niż ta panująca na zewnątrz, co właśnie jest „sekretem” jego działania i tym za, co i dlaczego chłodnictwo i jego produkty wykorzystujemy. Nawet jeżeli nie wiemy dokładnie czym się zajmuje, czy nie znamy szczegółów technicznych to chłodnictwo jest czymś z czego dobrodziejstw korzystamy na co dzień otwierając lodówkę lub zamrażarkę, jako najbardziej podstawowe urządzenia w naszym dom. Do sklepu po podstawowe zakupy musielibyśmy chodzić codziennie i kupować po kilka plasterków wędliny czy innego rodzaju żywności czyli dokładnie tyle ile my sami i nasza rodzina byłaby wstanie od razu zjeść. Jednak mało kto z nas miałby tyle czasu i możliwości, aby kilka razy być w sklepie np. zawsze wtedy, gdy ktoś zgłodnieje i poza tym też dużo więcej byśmy wydali. A dzięki lodówkom i zamrażarkom mamy szansę na to, aby zakupy podstawowe robić raz na dwa czy trzy dni, a także niektóre produkty spożywcze możemy sobie pozamrażać, ale to też trzeba wiedzieć, jak zrobić. Oczywiście istnieją i są użytkowane inne urządzenia chłodnicze, bo nie tylko branża spożywcza i indywidualni obywatele wykorzystują to, co daje chłodnictwo do najbardziej podstawowego i znanego od dawna celu, jakim jest przechowywanie żywności.